Używasz przestarzałej przeglądarki internetowej. Proszę zaktualizuj swoją przeglądarkę dla zapewnienia poprawnego wyświetlania strony.

Przejdź do treści

Zupa z karpia, barszcz, zupa grzybowa – przepisy na idealne wigilijne zupy

15.02.2023

W większości domów pierwszym, wigilijnym daniem jest zupa. I choć do najpopularniejszych należy barszcz czerwony, serwowane są także inne pyszności. Skusić się możemy na zupę rybną, grzybową czy z soczewicy. Poniżej kilka przepisów.

Zupa z karpia

Przyjęło się, że symbolem wigilijnego stołu jest karp, ale nie ograniczajmy się wyłącznie do smażonej ryby lub podanej w galarecie. Z karpia możemy też przyrządzić zupę. Po wypatroszeniu ryby zachowaj jej łeb (ale usuń skrzela i oczy) oraz ogon – przydadzą się do zupy. Zagotuj litr wody z dużą marchewką, kawałkiem pora, małym korzeniem pietruszki i średnią cebulą. Dodaj liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Następnie dodaj umyte części ryby i gotuj przez 40-50 minut. Wyłów cedzakiem rybę i warzywa. Marchewkę pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj z lanymi kluskami lub makaronem.

Barszcz

Mówi się, że coś jest tanie, jak barszcz, ale w rzeczywistości to królewska zupa, choć faktycznie składniki na nią nie kosztują majątku. Przygotuj 1,5 kg buraków, średnią marchew, 2 ząbki czosnku, średnią cebulę. Umyte, obrane i pokrojone w cienkie plastry buraki wrzuć do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Wstaw na średni ogień i gotuj pod przykryciem. W międzyczasie obierz marchew i cebulę i również umieść w garnku. Czosnek pokrój w plasterki i dodaj do zupy wraz z garstką majeranku, 2 listkami laurowymi i 5 ziarnami ziela angielskiego. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj do smaku sól, pieprz i 3-4 łyżki octu balsamicznego. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, podawaj z uszkami z nadzieniem grzybowym lub serowym.

Zupa grzybowa

Do zupy grzybowej możemy wykorzystać grzyby mrożone lub suszone. Nadadzą się praktycznie wszystkie leśne grzybki, ale najlepsze będą czarne łebki, kurki i borowiki. Możemy też zmieszać kilka rodzajów grzybów.
Zagotuj 2 litry wody z dużą marchewką pokrojoną w plasterki, 5 ziarnami ziela angielskiego i 2 listkami laurowymi. Wystarczy 50 g grzybów suszonych lub paczka mrożonych 500-600 g. Jeśli przygotowujesz zupę z grzybów suszonych, zalej je dzień wcześniej wrzątkiem. Grzyby mrożone najpierw podsmaż z cebulką.
Gdy woda w garnku będzie wrzeć, dodaj grzybki. Gotuj jeszcze przez 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z lanymi kluskami lub makaronem.
Smacznego!

Stwórz wiadomość
Podaruj radość
Ta strona wykorzystuje pliki cookie Więcej›. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis na tym urządzeniu. Możesz to zmienić w swojej przeglądarce.