Używasz przestarzałej przeglądarki internetowej. Proszę zaktualizuj swoją przeglądarkę dla zapewnienia poprawnego wyświetlania strony.

Przejdź do treści

Przepisy na najlepsze świąteczne ciasteczka

13.03.2023

W Boże Narodzenie raczymy się pysznymi, tradycyjnymi potrawami. A najlepszym ukoronowaniem świątecznego posiłku (i nie tylko świątecznego), jest deser. Każdy z nas czeka na smakołyki w postaci ciast, lodów oraz owoców. Jakie słodkości będą idealne w święta? Oczywiście te, które przygotujemy samodzielnie. Oto kilka propozycji.

Świąteczne pierniczki

Tradycyjny, świąteczny deser to pierniczki. Przyprawy korzenne i cynamon to zapachy jednoznacznie kojarzące się z Bożym Narodzeniem, dlatego koniecznie je wykonaj przed Wigilią. Jak przygotować takie smakołyki?
Pół kilo mąki wymieszaj z 200 gramami cukru pudru, taką samą ilością miodu, jakiem, połową kostki masła, łyżeczką sody oczyszczonej i dwiema łyżkami przyprawy do pierników. Wyrobione ciasto rozwałkuj na grubość maksymalnie 5 mm i przy pomocy foremek wytnij pierniczki w świąteczne wzory. Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pierniczki możesz samodzielnie udekorować: lukier, posypki, czekolada - wybór jest bardzo duży. Ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniczku.

Świąteczne kruche ciastka

Kruche ciasteczka to doskonały dodatek do kawy i herbaty oraz pyszna przekąska. Takie ciasteczka są proste w przygotowaniu, a dzięki świątecznym kształtom, będą doskonale prezentować się na stole.
300 g mąki krupczatki wymieszaj ze 100 g cukru pudru, kostką masła i trzema żółtkami. Ciasto możesz doprawić wanilią, kakao lub cynamonem.
Przygotowane ciasto wsadź do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj na grubość ok. 5mm i za pomocą foremek wykrój ciastka. Piecz przez 8-10 minut w temperaturze 200°C. Zdejmij ciastka z blachy, po ostudzeniu udekoruj lukrem i czekoladą.

Świąteczne ciasteczka bez pieczenia

Jeśli w czasie przygotowań do świąt piekarnik jest zajęty przez pierniczki lub inne ciasto, możesz wykonać pyszne świąteczne ciasteczka bez pieczenia. Świąteczne kokosanki to smaczny i prosty w przygotowaniu deser, który zachwyci Twoich gości. Przepis jest banalny. Wymieszaj wiórki kokosowe z mlekiem skondensowanym w proporcji 1:1, np. 100 g wiórków i mleka. Po zmieszaniu składników uformuj z nich kulki. Sugerujemy kulki w trzech rozmiarach, które po nadzianiu na wykałaczkę utworzą smacznego bałwanka. Odstaw do lodówki na około 50 minut. Bałwanka polej roztopioną białą czekoladą i ozdób kolorowym lukrem.

Świąteczne ciastka – podwójna frajda

Przygotowywanie świątecznych ciasteczek nie jest pracochłonne, a sprawia wiele radości, zwłaszcza dzieciom, które chętnie Ci pomogą w wielkich wypiekach. Kilka wspólnych chwil w kuchni sprawi maluchowi radość, nauczy samodzielności i pomoże na kilka chwil zapomnieć o telewizorze lub komputerze. Gotowe ciasteczka będą smakować każdemu.

Stwórz wiadomość
Podaruj radość
Ta strona wykorzystuje pliki cookie Więcej›. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis na tym urządzeniu. Możesz to zmienić w swojej przeglądarce.