Używasz przestarzałej przeglądarki internetowej. Proszę zaktualizuj swoją przeglądarkę dla zapewnienia poprawnego wyświetlania strony.

Przejdź do treści

Potrawy wigilijne – absolutne must have

15.02.2023

Wigilia Bożego Narodzenia - to czas, gdy zasiadamy z bliskimi przy stole i miło spędzamy czas. To też okazja, aby zjeść coś smacznego. Tradycja ugruntowała zasady, które kształtują wigilijne menu. Są to na przykład dwanaście potraw, dania z e składników z wody, ziemi, lasu, sadu.
Co zatem powinno znaleźć się na wigilijnym stole? Oto potrawy wigilijne będące absolutnym must have.

Wigilijne zupy

Tradycyjnie, przed wieczerzą wigilijną, biesiadnicy przełamują się opłatkiem, składając sobie serdeczne życzenia. Choć niektórzy wliczają opłatek jako jedną z potraw wigilijnych, my nie włączamy opłatka do naszej listy. Po złożeniu życzeń pora na ucztę. Tradycyjnie rozpoczyna ją barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi farszem z kapusty i grzybów, zupa grzybowa z lanymi kluskami, zupa rybna lub z soczewicy. Będąc przy potrawach płynnych, dodajmy do listy, jako osobne potrawy, sos grzybowy oraz kompot z suszonych owoców.

Wigilijne pierogi

Po wigilijnej zupie pora na drugie danie. Jednym z najpopularniejszych dań są pierogi, przede wszystkim pierogi z kapustą i grzybami oraz ruskie. Warto postawić na stole obie opcje jako osobne potrawy. Pierogi możemy serwować z cebulą lub sosem grzybowym.

Wigilijne dodatki

Kolejne obowiązkowe potrawy wigilijne to kapusta z grochem, sałatka jarzynowa oraz śledzie. Jeśli zdecydujemy się na śledzia w śmietanie, to warto go zjeść przed pierogami, co wyostrzy apetyt. Nie zapominajmy o dodatku skrobiowym w postaci pieczywa lub gotowanych ziemniaków.

Wigilijne ryby

Głównym daniem wieczerzy wigilijnej jest ryba. Prawdziwy symbol świąt to smażony karp lub karp w galarecie, ale nie ograniczajmy się do jednej ryby. Smaczną potrawą jest smażona ryba podana w sosie greckim. Najlepiej, aby to był dorsz z uwagi na konsystencję mięsa i minimalną ilość ości. Oczywiście można też zastosować dania z innych ryb słodko- i słonowodnych. Najlepszym dopełnieniem potraw rybnych będzie wspomniana sałatka śledziowa lub inny wariant śledzia, jak śledź w zalewie lub rolmopsy.

Na wigilijny deser

Każda udana kolacja musi zakończyć się deserem, dlatego następną, niezbędną potrawą wigilijną jest kutia. Warto też postawić na stole ciasto. Makowiec, sernik lub piernik to idealne zwieńczenie każdej wigilii. Pamiętajmy też, że zasiadając do stołu musimy skosztować każdej potrawy.

Stwórz wiadomość
Podaruj radość
Ta strona wykorzystuje pliki cookie Więcej›. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis na tym urządzeniu. Możesz to zmienić w swojej przeglądarce.